Werkplaats Manon van den Brekel

Archiefonderzoek

Wie is Manon van den Brekel?

Manon van den Brekel (1989) is onderzoeksjournalist en historicus in opleiding. Ze is gespecialiseerd in koloniale geschiedenis en in het doen van archiefonderzoek. Tegenwoordig geeft Manon les op de Fontys Hogeschool Journalistiek.

Wat houdt deze werkplaats in?

In 2017 publiceerde Manon haar boek Massaexecuties op Sulawesi: Hoe Nederland wegkwam met moord in Indonesië waarin ze beschrijft hoe Nederlandse militairen in 1947 ruim 1.500 Indonesische burgers doodden.

Manon weet door intensief archiefonderzoek de juiste feiten in een historische context op te diepen. Voor haar onderzoek aan de FHJ kijkt ze naar de rol van welvarende Tilburgers die in het verleden profiteerden van de slavernij.

Waarom is deze werkplaats relevant voor de journalistiek?

Lang niet alleen de Amsterdamse kooplieden die in weelderige grachtenpanden woonden profiteerden van de trans-Atlantische mensenhandel. Ook rijke families uit andere gebiedsdelen bezaten plantages in bijvoorbeeld Suriname. In dit project wordt belicht hoe inwoners van Tilburg en omstreken profiteerden van de slavernij.

Hoe is het onderzoek uitgevoerd?

Voor dit onderzoek is gebruikgemaakt van journalistiek archiefonderzoek.

Resultaat

Is je interesse voor archiefonderzoek gewekt? In deze video’s legt (deel 1 en deel 2) legt Manon uit wat de mogelijkheden zijn.

 

Werkplaats

Stel, je wilt de beste journalistiek opleiding van Nederland zijn. Wat doe je dan?

Publicatie Ontwerpen aan de Journalistiek Design & Journalistiek