Werkplaats Jaap Knevel

Webscraping

Wie is Jaap Knevel?

Jaap Knevel studeerde in 2015 af aan de Design Academy Eindhoven in de richting Communicatie. Momenteel studeert hij visuele communicatie, een master aan de kunstacademie van Stockholm.

Wat houdt deze werkplaats in?

In de Werkplaats richtte hij zich op webscraping en zette deze methode in om te onderzoeken in hoeverre studenten van de Nederlandse kunstacademies in hun werk de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties gebruiken – een thema waarvan de academies stellen dat dit belangrijk is binnen hun opleidingen.

Wil je meer weten over de SDG’s in de journalistiek? In het project Responsible Journalism wordt onderzocht hoe journalisten een actieve of zelfs activistische rol kunnen spelen in het agenderen van de Sustainable Development Goals.

Waarom?

De scrapingtechniek is universeel en op vrijwel alle online archieven toe te passen. Het is een laagdrempelige manier om snel een grote hoeveelheid informatie te verzamelen en daarom ook nuttige kennis voor journalisten.

Resultaat

De scrapingmethode wordt door Jaap uitgelegd in een serie van drie tutorials: Tutorial 1-3 (Scraping) – YouTube

Het artikel dat voortkwam uit deze werkplaats is hier te belezen: Veel aandacht voor afvalproblemen, weinig voor honger of armoede | Medium

Werkplaats

Stel, je wilt de beste journalistiek opleiding van Nederland zijn. Wat doe je dan?

Publicatie Ontwerpen aan de Journalistiek Design & Journalistiek