Werkplaats Jessy de Cooker

Geautomatiseerd nieuws

Wie is Jessy de Cooker?

Jessy de Cooker (1994) is werkzaam als docentonderzoeker op Fontys Hogeschool Journalistiek en tijdens zijn masterstudie Nieuwe Media en Digitale Cultuur aan de Universiteit van Utrecht maakte hij kennis met journalistieke robots. En natuurlijk heeft hij het dan niet over fysieke robots, maar algoritmische systemen die door middel van templates journalistieke artikelen kunnen maken. Hij schreef er een masterscriptie over, maar deed er ook onderzoek naar voor de Werkplaats. Inmiddels is hij docentonderzoeker op Fontys Hogeschool Journalistiek en aangesloten bij het lectoraat Journalistiek en Verantwoorde Innovatie.

Wat houdt deze werkplaats in?

Tijdens zijn werkplaats focuste Jessy zich op de impact die automatische journalistiek kan hebben op lokale en regionale journalistiek.

Waarom?

Automatische systemen worden al gebruikt (onder meer bij het personaliseren van online-nieuwspagina’s), maar het feit dat ‘artikelen schrijvende’ algoritmes de journalistieke pen delen met menselijke redacteuren fascineert Jessy.

Hoe?

In zijn Werkplaatsperiode sprak hij met journalistieke professionals en academische onderzoekers hierover. Hiervoor gebruikte hij een kwalitatief samengestelde vragenlijst als leidraad.

Resultaat

Het resultaat van deze werkplaats, het artikel Robots Gaan Ons Werk Nog Leuker Maken, is gepubliceerd in het magazine Ontwerpen Aan De Journalistiek (pagina 18).

Bekijk hier zijn mini-college over robotjournalistiek.

Werkplaats

Stel, je wilt de beste journalistiek opleiding van Nederland zijn. Wat doe je dan?

Publicatie Ontwerpen aan de Journalistiek Design & Journalistiek