Werkplaats Julia Veldman

The Breunion Boys

Wie is Julia Veldman?

Julia Veldman studeerde in 2011 af aan de Design Academy Eindhoven in de richting Communicatie. Haar expertise is het combineren van complexe onderwerpen met animatie van hoge kwaliteit.

Van nature is Julia nieuwsgierig en altijd onder de indruk van alles dat er gebeurt in de wereld. Ze vindt het leuk om verbindingen te maken tussen popcultuur en de schimmige werkwijzen van het globale economische systeem.

Ze geeft regelmatig lezingen en presentaties over de onderwerpen en thema’s die haar interesse kietelen, zodat ze haar enthousiasme erover met anderen kan delen. Daarnaast is ze een groot liefhebber van GIFjes, die ze met veel plezier maakt om elk onlinegesprek mee op te leuken.

Wat houdt deze werkplaats in?

In de werkplaats van Veldman wordt een experimentele vorm van journalistiek gebruikt. Hoe kan humor worden gebruikt om een verhaal te vertellen en aandacht te vestigen op wat je belangrijk vindt, is de vraag die in deze werkplaats is onderzocht.

Waarom?

Desinformatie en populistische ideeën worden volgens Veldman snel opgepakt en verspreid door mensen, sneller dan een genuanceerd en afgewogen verhaal. De Breunion Boys zijn een voorbeeld van hoe een genuanceerd verhaal dusdanig is verpakt dat het snel wordt opgemerkt en besproken.

Veldman: “Juist doordat mensen niet goed wisten of het een grap of een serieuze boodschap was, ontstond een gesprek tussen de aanhangers van pro-Europa en pro-Brexit. Dat gesprek, zonder dat het in ruzie eindigde, kon ontstaan dankzij deze vertelvorm.”

Resultaat

Het essay Recept voor een Populistische Banaan, kan worden teruggevonden in het magazine Ontwerpen aan de Journalistiek (pagina 38), dat te downloaden is op de volgende pagina:  HBO Kennisbank (hbo-kennisbank.nl)

De Breunion Boys in de media

Bekijk via de volgende links media-optredens van de Breunion Boys en hoe zij werden besproken in talkshows.

De Breunion Boys in Vice News: https://www.youtube.com/watch?v=-xZzxhmGQ9k&ab_channel=VICENews

De Breunion Boys in Good Morning Britain: https://www.youtube.com/watch?v=O1lUPd92PcE&ab_channel=GoodMorningBritain

Werkplaats

Stel, je wilt de beste journalistiek opleiding van Nederland zijn. Wat doe je dan?

Publicatie Ontwerpen aan de Journalistiek Design & Journalistiek