Werkplaats Marleine van der Werf

Experience based interviewen

Wie is Marleine van der Werf

Marleine van der Werf is filmmaker/beeldend kunstenaar werkend vanuit een documentair vertrekpunt en gevestigd in Rotterdam. Haar artistieke onderzoek concentreert zich op hoe we de belevingswereld van een ander kunnen ervaren. Terugkerende thema’s zijn bewustzijn, empathie, embodiment en onze subjectieve waarneming van de werkelijkheid.

Ze werkt samen met experts op het gebied van neurowetenschap, kunst en geesteswetenschappen. Haar prijswinnende films en installaties zijn vertoond op televisie en internationale kunst- en filmfestivals zoals IDFA (NL), Human Rights filmfestival Seoul (KR), FILE Festival in Sao Paolo (BR), Future of storytelling New York (VS) en Art Basel (CH).

Wat wordt in deze werkplaats onderzocht?

Het onderzoek richt zich op hoe je de realiteit van een ander kan ervaren. Het leren van elkaars ervaringen fungeert als een spiegel voor onszelf, die niet alleen wederzijds begrip genereert, maar ook de sleutel bied om als samenleving vreedzaam te overleven.

Waarom?

Als journalist is het leerzaam je eigen beleving los te laten en om in het perspectief van de ander te stappen. Zo verdwijnen je eigen aannames naar de achtergrond. Als een journalist voor een verhaal precies in de informatie vindt die hij zoekt, betekent dit misschien wel eigen aannames worden bevestigd terwijl het juist interessant wordt iets op het spoor te komen waar je zelf nog geen weet van hebt. Deze denkwijze wordt in dit onderzoek verder belicht.

Hoe?

Marleine legt uit hoe zij gebruikmaakt van experience based interviewen: “In mijn werk onderzoek ik hoe je de realiteit van iemand anders kan ervaren. Ik nodig de toeschouwer uit in een andere realiteit om nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht te stimuleren en ruimte te creëren om te reflecteren middels de ervaring van een ander.”

Resultaat

In het essay ‘Stepping in, stepping out’, vertelt Marleine meer over haar werkwijze en toepassing ervan bij het vertellen van andermans verhalen. Het artikel is te lezen in het magazine Ontwerpen aan de Journalistiek (pagina 52), te downloaden op de volgende link: HBO Kennisbank (hbo-kennisbank.nl)

Werkplaats

Stel, je wilt de beste journalistiek opleiding van Nederland zijn. Wat doe je dan?

Publicatie Ontwerpen aan de Journalistiek Design & Journalistiek